Oferty

Listopad z gęsiną- Jedyny taki weekend w roku

Na świętego Marcina dobra gęsina?

Hotel Kudowa**** Manufaktur Relaksu to idealne miejsce, by w tym szczególnym czasie skosztować smakowitych dań tradycyjnej, polskiej kuchni.
Chów gęsi w naszym kraju ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. Dzisiaj powracamy do tej tradycji i po raz kolejny realizujemy ofertę LISTOPAD Z GĘSINĄ. Oferta cieszy się coraz większym zainteresowaniem, zatem ciekawość naszych Gości i przywiązanie do tradycji jest znaczne.


Jakie walory ma gęsie mięso?


W mięsie gęsi znajdują się bezcenne kwasy omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę m.in. serca i mózgu, wpływają również na obniżenie złego cholesterolu. Poza tym gęsina jest źródłem witamin, przede wszystkim A, E, PP oraz tych z grupy B, zwłaszcza niacyny. Jedząc gęś, dostarczymy sobie również ważnych pierwiastków, takich jak żelazo, cynk, potas czy magnez. Mięso z gęsi bogate jest także pełnowartościowe białko.


Co przygotowaliśmy dla Państwa w tym roku?


Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy własne wyroby z ekologicznej hodowli gęsi.
W tym roku nasi Goście w trakcie Długiego Weekendu Listopadowego mogli skosztować takich dań jak m.in.: smalec z gęsi z jabłkiem i śliwką oraz smalec gęsi z cebulką, kiełbasa z gęsiną według staropolskiej receptury, pasztet z gęsiną z dodatkiem żurawiny, moreli i śliwki, pasztet z tymiankiem i innymi ziołami oraz pasztet z grzybami leśnymi. Idealnym smakiem cechował się mus z gęsich wątróbek. Na talerzach naszych Gości pojawiły się również pyszne, pieczone, faszerowane kaszą pęczak i suszonymi owocami gęsi na zimno. Gwiazdą bufetu śniadaniowego był zdecydowanie filet z gęsiny na różowo zapiekany z ciastem francuskim.
Do dań serwowane były smakowite sosy: żurawinowo- chrzanowy, chrzanowy oraz charry.
W trakcie obiadokolacji Szef Kuchni zaproponował gulasz z gęsich serc i żołądków, konfitowane, chrupiące udko gęsie w sosie własnym czy też pierożki z gęsiną.

Uwieńczeniem każdej obiadokolacji był pyszny deser. Podawaliśmy np. pudding czekoladowy, szarlotka, krem orzechowy czy tiramisu.

Każdy z Gości miał okazję w ramach pobytu skosztować pieczołowicie przygotowywanych rogali z białym makiem- tradycyjnego wypieku na Świętego Marcina. Wypiek jest wykonany z ciasta półfrancuskiego, wypełniony słodkim nadzieniem, na wierzchu obficie polukrowany i przyprószony prażonymi migdałami i skórką pomarańczową.

Legenda głosi, że we śnie pewnego piekarza, Święty Marcin siedzący na białym koniu, podzielił się swoim płaszczem z żebrakiem. Na pamiątkę tego wydarzenia piekarz stworzył ciastko w kształcie półksiężyca, symbolizującego skrawek płaszcza świętego. Ten tradycyjny wypiek stał się również symbolem naszej oferty. Nie zdradzimy szczegółów receptury i techniki wypieku tych pysznych półksiężyców, ale zapewniamy, że słodkości warte są Państwa uwagi.

Zapraszamy wszystkich do skosztowania tych wyjątkowych rarytasów w kolejnej edycji oferty.

Dodatkowe atrakcje w ramach pakietu.


W sobotę wszystkich Gości zaprosiliśmy do wspólnej zabawy. Dyskoteka w rytmach szalonych lat 80-tych był doskonała okazją do integracji i radosnego spędzenia czasu. Na uczczenie Święta Niepodległości, nasi Goście otrzymali kieliszek wina wytrawnego La Vivi. Zatem czas spędzony w Hotelu Kudowa**** Manufaktura Relaksu wypełniony był niepowtarzalnymi smakami, cudownymi aromatami i dobrą zabawą.
Dla osób poszukujących aktywności ruchowych przygotowaliśmy cykl ćwiczeń w wodzie z profesjonalnym instruktorem. Pod jego bacznym okiem Goście mieli okazję spalić zbędne kalorie, zadbać o dobre samopoczucie i kondycję, by cieszyć się wypoczynkiem w górach.

Pogoda dopisała nam doskonale. Długie spacery po ścieżkach zdrowia na Górze Parkowej, alejach Parku Zdrojowego, czy po okolicznych szlakach napawały optymizmem i dodawały energii. To był bardzo udany weekend. Kudowa Zdrój tętniła turystycznym życiem w pełni.


Foto relacja


Z przyjemnością prezentujemy powyższą foto- relację z przebiegu tegorocznej oferty LISTOPAD Z GĘSINĄ. Mamy nadzieję, że w kolejnym roku jeszcze bardziej powiększy się grono osób poszukujących tradycji i staropolskich smaków. Bądźcie z nami w tym czasie i cieszcie się wspólnymi chwilami w Kudowie Zdroju. Zachęcamy do śledzenia na bieżąco naszych ofert specjalnych.

Wszyscy Goście, którzy decydują się na pobyt w Hotelu Kudowa**** Manufaktura Relaksu w trakcie Długiego Weekendu Listopadowego będą mieli okazję skosztować naszych kulinarnych propozycji w trakcie bufetów śniadaniowych. Aby skorzystać z wyjątkowych obiadokolacji, zachęcamy do realizacji pobytu w wybranej ofecie specjalnej. Nasze wszystkie pakiety opierają się na korzystnych wycenach i są atrakcyjne dla Gości.

Do zobaczenia!